Overdenking 12 april – de Heer is waarlijk opgestaan!’ – Johannes 20:1-10 & 30 en 1 Petrus 1:3-7
We zijn bij de laatste overdenking in de rij van ‘op weg naar Pasen’ aangekomen. Het is Pasen! Hieronder staat de link naar de overdenking en daaronder nog wat vragen om in gesprek te gaan met elkaar (op 1,5 meter afstand). Daaronder staat het verhaal voor de kinderen. Maar ik wijs je nog graag ook op een paar extra dingen, speciaal voor Pasen:
- ‘Pasen in 3 minuten’ – Goede vrijdag, stille zaterdag en Pasen in een filmpje gevat. Een paasgroet mede mogelijk gemaakt door jullie allemaal. En je ziet de nieuwe kaars die in de kerk staat, de nieuwe paaskaars.
Prachtig om te zien, prachtig om te delen als paasgroet aan de mensen die je liefhebt. - Een PaasBingo – speciaal voor de kinderen voor tijdens de overdenking en/of het voorleesverhaal. Mocht je geen bingo hebben bij het voorleesverhaal, luister dan de overdenking er maar gewoon achteraan.
- Symbolen ‘op weg naar Pasen’ – in de afgelopen tijd hebben we symbolen getipt om in je woonkamer te zetten. Vandaag een heel speciale. Je kan hem vinden onderaan de schets.
Overdenking – ‘de Heer is waarlijk opgestaan’
De overdenking staat hier:
- ‘De Heer is waarlijk opgestaan’ – Nederlandse versie door Theo
- ‘De Heer is waarlijk opgestaan’ – Farsi versie door Theo en Samuel
Het verhaal van deze overdenking gaat van de eerste verbazing, verwarring en ongeloof van de eerste paasmorgen naar de grote betekenis die het geloof in de opstanding gekregen heeft. Bij die eerste leerlingen en in de kerk door de eeuwen heen. Het is een proces dat ook in ons persoonlijke geloofsleven kan plaatsvinden. Misschien is dat iets om tijdens deze paasdagen met elkaar over in gesprek te gaan. Je kan daarbij misschien de volgende hulpvragen gebruiken.
Vragen om over door te praten:
- Hoe komt de overdenking op jou over?
- Is het een bekend verhaal dat je gelooft, wat doet het met je om dit opnieuw te horen?
- Ervaar je net als de eerste leerlingen misschien verwarring, roept het vragen op?
Ja, maar …..Welke vragen zou je nu willen stellen?
- Roept het verhaal weerstand op, kan of wil je het niet geloven?
- Wat zou er voor jou nodig zijn, van God, om dit verhaal te geloven?
De eerste leerlingen geloofde het ook niet zomaar en Jezus kwam hen daarin te hulp. Kan jij in moeilijke tijden, zoals nu misschien het geval is hoop putten uit de opstanding van Jezus, zoals Petrus daar over schrijft.
Voor de kinderen (en hun ouders)

Het is Pasen! Als je een wandeling maakt let dan eens goed op de natuur. Kun je het nieuwe leven van de lente ontdekken? Beginnen bomen en planten te bloeien? Op welke manier lijkt dit op wat er in het paasverhaal gebeurt? De muziekgroep Make Some Noise heeft hier een mooi liedje over geschreven:
Weet je wat Pasen is? dit feest heeft zoveel meer betekenis;
Meer dan eieren zoeken, of grote paashazen koeken;
Meer dan donzige veren of eitjes versieren;
Meer dan groen gele stippen nee, niets kan daar aan tippen. Jezus stond op uit de dood!
(Aan het eind van het voorleesverhaal hoor je dit liedje.)
- Klik hier voor het verhaal ‘Gods wonderlijke verrassing!’ (gelezen door Esther)

Jezus vrienden waren verdrietig omdat Hij overleden was. Op paasmorgen liep Maria Magdelena met andere vrouwen naar het graf om Jezus lichaam te wassen. Bij het graf aangekomen ontdekten ze dat het graf wijd open stond, Jezus lichaam was weg! Er zat een stralende engel bij het graf, hij vertelde hen dat Jezus leeft! Hij is opgestaan! Maria hoorde iemand in de tuin, ze dacht dat het de tuinman was maar Jezus sprak haar aan. Maria dacht dat ze droomde maar ze sliep niet, ze ziet Jezus echt voor zich staan. Jezus zegt vriendelijk tegen Maria dat ze hem later kan vasthouden, en Hij dichtbij haar zal zijn maar nu mag ze Jezus leerlingen vertellen dat Hij leeft. Maria rende naar de stad. De zon leek met haar mee te dansen en te schitteren en te stuiteren in volle vaart. Ze voelde dat op deze morgen alles nieuw werd. Alles leek te zingen zo blij: ze hoorde de bomen, de zachter geluidjes in het gras, de vogels…hard hart. God heeft de dood overwonnen, ze kon niet wachten het aan Jezus vrienden te vertellen. Dit is het paasfeest: we vieren dat er na de dood nieuw leven is. Het was donker maar het wordt weer licht!
Nog ff doorpaten:
Thuis kun je napraten over wat het paasverhaal voor jou betekent;

- Welk deel van het verhaal vind je het mooiste?
En wat vind je het belangrijkste? - De vrienden van Jezus zijn verdrietig, ben jij weleens verdrietig?
Hoe komt dat?
Wat doe je als je verdrietig bent?
En wat helpt jou om weer blij te worden? - De vrouwen worden verrast door een engel. Hoe zou jij het vinden om een engel te zien?
Wat zegt de engel tegen de vrouwen? - Maria heeft een heel bijzonder ontmoeting, met wie?
Ze heeft het gevoel dat alles nieuw is, hoe komt dit?
Ben jij weleens ontzettend verrast? Of dankbaar? Waarvoor ben je dankbaar? - Wat betekent het dat er na de dood nieuw leven is?
Deze paaszondag is een feestelijke dag want Jezus is opgestaan!
Gods zegen en veel plezier,
Het Kinderwerkteam
Op weg naar Pasen

Het laatste verhaal, dus ook het laatste symbool. Jezus hing aan het kruis (die had je mogelijk al gemaakt) en kwam daarna in het graf. Je kan met een paar stenen een soort graf maken, een beetje mos erbij en je hebt een graftuin. Misschien lukt het zelfs om de stenen zo neer te leggen dat het graf open is.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het resultaat van alle symbolen bij elkaar. Stuur je foto, als je wilt, naar gert@assenzoekt.nl.