Alpha: Leren vertrouwen

Je bent obstetrieverpleegkundige, je woont in een vrijstaand huis en je hebt concrete trouwplannen. Je hebt de wind mee en bent gelukkig. Dan ineens laat je gezondheid je in de steek. Alsof dat nog niet genoeg is wordt je relatie verbroken en daarmee je vertrouwen. Ineens heb je de wind vol tegen. Het overkomt Sanne, die afgelopen seizoen meedeed aan de Alpha-cursus van Assen Zoekt: ‘Deze periode is een les in vertrouwen.’

En dan stort alles in …
Na vier jaar wonen en werken in Utrecht verhuist Sanne naar Stadskanaal vanwege een relatie. Deze relatie is hobbelig en soms moeizaam. Ze koopt er met haar vriend een huis en ze hebben trouwplannen. Dan krijgt ze gezondheidsproblemen en laat haar lichaam haar in de steek. Totaal onverwacht maakt haar vriend de relatie uit. In eerste instantie gaat ze gewoon door, maar dan stort ze in. Ze krijgt burn-outklachten. Een paar maanden woont ze bij haar ouders. Ook tijdens de kerstdagen zit ze daar. Sanne: ‘Zo eenzaam en verdrietig als toen heb ik mij nog nooit gevoeld.’ Voor het eerst in haar leven stopt ze met bidden. Ze denkt: Mensen die ik vertrouwde en mijn gezondheid laten me in de steek en God vindt dit goed. Dan kan ik hem vast ook niet vertrouwen. In haar opvoeding kreeg ze mee: In moeilijke tijden kun je vallen, maar dan sta je weer op en ga je weer door. Daarin word je geleid door God, want Hij houdt jou bij de hand gevat. Altijd. Wat er ook gebeurt. En opstaan doet ze. Ze vindt een huis in Assen en wil daar nieuwe mensen leren kennen. Daarom meldt ze zich aan bij de Alpha-cursus van Assen Zoekt.

Alsof God zelf tegen me sprak
Sanne: ‘Ik had zoveel vragen: Waarom laat God dit gebeuren? Hoe ga ik hier mee om? Hoe gaan anderen om met pijn en verdriet? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Hoe weet ik of ik Hem echt kan vertrouwen? Hoe kan ik mensen opnieuw leren vertrouwen? Op een Alpha-avond liet een teamlid een filmpje zien: Falling Plates. Dit filmpje raakte mij meteen. In het fragment zijn mensen op zoek naar manieren om de leegte van binnen te vullen. Je ziet iemand de woorden ‘hoe word ik gelukkig’ intypen in Google. Dat was heel herkenbaar, die vraag had ik zelf ook. Dit filmpje kwam precies op het goede moment en het was alsof God zelf tegen me sprak.’

Ervaringen delen
Bij Alpha heeft ze veel aan de ervaringen van anderen. In het begin kent ze niemand, maar meteen is er een warme open sfeer, waarin ze zich op haar gemak voelt. Haar groep bestaat uit heel verschillende mensen – jong en oud, gelovig en niet gelovig – die samen op zoek gaan. Sanne: ‘We praatten heel open over onze ervaringen. Zo zat ik in de groep met een vrouw die in haar leven het nodige te verduren heeft gehad. Van haar leerde ik bijvoorbeeld hoe je mensen kunt vergeven. Je schiet er niks mee op om boos te blijven. Van twee teamleden kreeg ik een mooie Bijbeltekst als bemoediging, een tekst die steeds weer terugkomt: Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven (Jeremia 29:11).’

Geloven
Sanne heeft bijna geen vrienden of vriendinnen die gelovig zijn en kan haar geloof daarom niet gemakkelijk met anderen delen. Sanne: ‘Geloven wordt door veel mensen als saai gezien, of ouderwets. Veel mensen denken dat het gaat om regels, of dat het alleen maar ellende geeft. Maar geloven is juist heel mooi. Het gaat over samen zijn en verbondenheid. Het gaat bij Alpha niet alleen over de Bijbel maar vooral ook over het delen van ervaringen. Zelf heb ik veel met muziek, een mooi lied kan mij echt raken.’

Leren vertrouwen
‘Ondanks de rottige periode waar ik in zit, heb ik veel waar ik dankbaar voor ben en klim ik weer uit het dal. Ik ben ontzettend blij met mijn huis en de buurt. Ik heb prachtig werk, een geweldige familie en lieve vrienden, die er steeds voor mij waren. Ook heb ik ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen. In september ga ik weer meedoen met Alpha, deze keer als medewerker. Ook al voel ik het niet altijd, ik weet nu dat God bij me is, wat er ook gebeurt. Ik geloof nog bewuster dan eerst. Ik ben een controlfreak en heb best moeite met loslaten. Liever doe ik alles zelf en houd alles in de hand. In deze moeilijke periode leer ik om los te laten en te vertrouwen, met vallen en opstaan.

Wil je net als Sanne ook meedoen aan Alpha? Of heb je vragen? Klik dan hier.