Alpha heeft veel voor mij betekend

‘Janny (53) groeit op in een gereformeerd gezin en komt dus elke zondag in de kerk. Ze gaat naar catechisatie, naar de jeugdclub en zingt mee in de gospelgroep. Ze werkt als kinderverpleegkundige in het UMCG als haar man de kans krijgt te werken bij de Verenigde Naties. Daarom vertrekken ze samen naar het Zwitserse Bern. Eerst is ze er huismoeder en gastouder. Hierna is ze veertien jaar lang klassenassistent van de kleuters op de internationale school.

Zwitserland
Janny: ‘In Zwitserland geloofde ik in mijn eentje. Ik ging niet naar de kerk, maar ik bad iedere avond voordat ik ging slapen. Ongeveer zes jaar geleden stierf mijn man. In 2014 ben ik met mijn dochter en zoon teruggegaan naar Nederland om dichter bij mijn familie te zijn.’

Op zoek
‘Het eerste half jaar in Nederland ging niet goed. Doordat mijn man was overleden, zat ik gigantisch in de put. Voor het eerst in mijn leven stond ik er alleen voor. Toen heb ik met God gepraat, voor mij was dat logisch. Ik wist dat Hij er was en vond steun in mijn geloof. Tijdens mijn jaren in Zwitserland was ik slechts drie keer naar een kerk geweest. Nu was het tijd om zelf een kerk te zoeken die bij mij paste. Mijn moeder zei: ‘Waarom ga je geen Alpha-cursus doen?’ Dat heb ik gedaan bij Assen Zoekt in 2015. Het gebouw kende ik wel, want in de Open Hof had ik belijdenis gedaan en ik woonde toen in de blauwe flat die er vlakbij staat. Toch vond ik het de eerste keer heel spannend met allemaal nieuwe en onbekende mensen, maar voelde me er heel snel thuis.’

Alpha
Het was heel fijn om over het geloof te kunnen praten. Je kreeg alle tijd om te praten en soms was de tijd zelfs te krap. Door de gesprekken voelde ik me gesterkt en werd mijn geloof verdiept. Tijdens het Alpha-weekend, waarin het gaat over de Heilige Geest, werd ik heel erg geraakt. Op zaterdagavond heb ik meegedaan aan de creatieve avond. Ik speelde de stiefmoeder van Sneeuwwitje in een hilarisch toneelstuk, met de verkleedkleren uit de befaamde koffer van Mirjam. Ik kwam heel erg uit mijn comfortzone, maar het werd een ontzettend leuke avond.

Assen Zoekt
Tijdens de cursus ging ik op zondagen naar samenkomsten van Assen Zoekt. Tegenwoordig help ik daar mee in een klaarzetteam. Ik ben nu ook deelnemer van een missiegroep, die bestaat uit gezinnen en mensen van heel verschillende leeftijden. We doen leuke dingen, eten samen en houden verdiepingsavonden. Hierdoor blijft mijn geloof beter op sterkte dan in de jaren dat ik in mijn eentje geloofde. Alpha heb ik nog tweemaal gedaan als medewerker. Een iets andere rol, waarin je wat meer vragen stelt en meedenkt met de deelnemers, maar waarin je ook zelf nog genoeg nieuwe dingen leert en ervaart.

Iets voor jou?
Alpha heeft veel voor mij betekend. Na een moeilijke periode sta ik weer heel blij in het leven. Alpha was hiertoe de aanzet en dat had ik niet willen missen. Ik heb lieve mensen om me heen en ik ervaar nog sterker dat God er is. God kan zoveel voor je betekenen. Dat ervaar ik in mijn eigen leven en mijn wens is dat andere mensen dit ook ervaren. Misschien geloof je niet in God, of geloof je in je eentje, et zoals ik dat jaren heb gedaan. Wie weet is Alpha dan iets voor jou.

Alpha-cursus