Alpha in beeld

Om te laten zien hoe ze Alpha heeft beleefd, toont Lieke(20) een schilderij dat ze heeft gemaakt en vertelt: ‘In het schilderij zie ik chaos, lijnen, beweging en harmonie. Als je ernaar kijkt zie je donkere, intense, blije, grijze afgevlakte, maar ook vrolijke kleuren. Zo ervaar ik het geloof en zo heb ik ook Alpha ervaren.’

Verleden
Lieke werd opgevoed in een christelijk gezin en een grotendeels christelijke omgeving. Een aantal jaren geleden merkte ze dat ze er niet zoveel bij voelde en ging vraagtekens zetten bij haar geloof. Een jaar geleden verhuisde ze naar Assen en kwam via haar vriend bij Assen Zoekt terecht: ‘Ik voelde me hier wel thuis, maar ik was vooral aan het kijken naar hoe anderen geloven. Het deed niet iets met mij persoonlijk’

Alpha
Om te ontdekken wat het geloof voor haar zelf kan betekenen doet ze mee aan de Alpha-cursus bij Assen Zoekt. Hier verwacht ze interessante nieuwe dingen te horen, maar tijdens de presentaties hoort ze vooral verhalen die ze al kent. Dat frustreert en zorgt bij haar voor weerstand. De gesprekken in kleine groepen ervaart ze als heel waardevol. Ze denkt ontzettend veel  na over dingen. In deze groep leert ze deze gedachten ook te voorwoorden. Hierdoor weten andere mensen wat ik denk en kunnen we er samen over praten. Zo zei een vrouw uit mijn groep: ‘Jij maakt het best lastig voor jezelf. Geloven is niet zo moeilijk, maar vooral heel leuk!’

Toekomst
Dit neemt Lieke mee uit de cursus richting de toekomst: ‘Ik ga bij nul beginnen. Wat vind ik mooi aan het geloof en wat vind ik moeilijk? Dit wil ik niet alleen doen, maar hierin wil ik samen opleven met mensen. Ze eindigt weer bij het schilderij. Hier staan zilveren lijntjes op. Dit staat voor bijzondere verhalen die ze hoorde van mensen in haar groep: ‘We hadden een fijne, open groep waarin we veel met elkaar hebben gedeeld. Dat was goed en heel mooi.’