Alpha doet altijd iets met je

Als kind wordt Mirjam(35) opgevoed in een christelijk gezin en het geloof interesseert haar. Ze is gewend om met haar gezin naar de kerk te gaan. Thuis wordt geregeld uit de bijbel gelezen en voor het slapengaan zingt ze een gebedje. Toch is geloven voor haar meer een zoektocht dan een vanzelfsprekendheid. Mirjam: “Als kind kwam ik mensen tegen die niet gelovig waren of op een andere manier. Dat vond ik interessant en ik vroeg mij af wat ik daarmee moest.” Na het afronden van de PABO en een jaar op Aruba gaat ze ‘op kerkentocht’ om een plek te vinden die qua inhoud en beleving bij haar past. Tijdens deze zoektocht komt ze in aanraking met de Alpha-cursus en later met Assen Zoekt. Inmiddels heeft Mirjam ongeveer tien keer meegedraaid in het Alpha-team van Assen Zoekt. Mirjam: “Wie je ook bent en wat voor achtergrond je ook hebt, Alpha doet altijd iets met je.”

Avonden
De Alpha-avonden beginnen altijd met een gezamenlijke maaltijd. Mirjam: “Het eten is altijd heerlijk, maar ik eet nooit zoveel. Ik ben veel te druk met mensen aan het praten, dat vind ik leuk. Ik ben daardoor altijd de laatste die het eten op heeft.” Na het eten begint het praatje over het onderwerp van de avond waarbij Mirjam geregeld fungeert als ‘praatjesmaker´: “In het begin vind ik dat nog steeds spannend, maar ik vind het heel leuk om te doen en ik krijg er heel veel energie van. Het voorbereiden van een toespraak heeft ook elke keer meerwaarde voor mij. Dingen die je leest zetten je aan het denken en sluiten vaak aan op iets wat je bezighoudt, of aan wat je meemaakt in jouw levensfase. Ook zijn er filmpjes die ik al heel vaak heb gezien, maar die me blijven raken. Tijdens de gesprekken in de kleine groepen hoor ik vervolgens van mensen wat zij uit het verhaal meenemen of wat hun heeft geraakt.”

Weekend
Tijdens het weekend gebeuren er altijd bijzondere dingen en ontstaan er banden en vriendschappen. Mirjam: “Na het weekend kijk ik anders naar de mensen. Je hebt slechts een weekend met elkaar opgetrokken, maar het voelt vaak of je elkaar al jaren kent. Er is verdieping in contacten en er is een open sfeer waarin mensen dingen met elkaar delen. Vaak komen er allerlei emoties los: Soms is het huilen van verdriet, dan weer huilen van het lachen. We proberen tijdens het weekend ook voor een goede balans tussen intensief en luchtig te zorgen. Ik vind het heel gezellig wanneer we ’s avonds samen wat drinken, spelletjes doen, praten, of gekkigheid uithalen.” Dit laatste is vooral op de zaterdagavond. Voor deze avond neemt Mirjam altijd haar befaamde verkleedkoffer mee. Dit inspireert mensen om een lied te zingen, muziek te maken, of een leuke dans of een knotsgekke sketch uit te voeren. Mirjam: “Als mensen iets geks aantrekken is het al leuk.” Geregeld was ze zelf als typetje presentatrice van de avond. Mirjam: “Ik presenteerde de avond ooit als Pieternella met  Sintniklaasje en ook een keer in een duo als Surinaamse dame. Ik vind het heerlijk om gek te doen en het is helemaal mooi als mensen daarin meegaan!”

 Interculturele groep
Vorig jaar zijn we gestart met een interculturele groep met mensen uit Syrië, Irak en Iran. In deze groep werden de gesprekken vertaald van het Nederlands naar Arabisch, Farsi of Engels. Door het vertalen kostte de communicatie in deze groep wel veel tijd en energie. De mensen in deze groep waren van nature wat minder open dan ik gewend ben, dus was het  zaak om steeds door te vragen. De verhalen die mensen ons vervolgens vertelden waren indrukwekkend. Vaak kreeg ik tranen in mijn ogen als ik hoorde wat ze allemaal mee hadden gemaakt in het land van herkomst, omdat ze atheïst zijn, anders zijn, denken of geloven. Er waren ook mooie verhalen, van mensen die op wonderlijke manieren zijn gered uit moeilijke situaties. Je leest wel eens dit soort verhalen, maar als je het hoort van iemand die dichtbij staat en waarmee je een band opbouwt, raakt dat me. De groep was een succes en ook komende september doet er weer een interculturele groep mee aan de Alpha-cursus.”

Waarom Alpha?

“Ik doe mee aan Alpha omdat ik het mooi vind om nieuwe mensen te leren kennen, een tijd met hen op te trekken en een stukje van hun leven mee te maken. Als ik op straat rondloop zie ik zoveel mensen lopen die verdriet en eenzaamheid uitstralen. Dan vraag ik mij af: Wat zou er veranderen in jouw leven als je gaat zien hoeveel je waard bent? Binnen Assen Zoekt en Alpha heb ik zoveel mensen zien veranderen. Zo kwam  jaren terug iemand binnen als een eenzaam vogeltje. Deze persoon is nu sociaal actief, uitnodigend en zorgt voor mensen om hem heen. Een ander leerde ik kennen als heel gesloten en onzeker. Hem ken ik nu als iemand vol hoop en vertrouwen, die altijd voor anderen klaar staat. Ook kende ik iemand die geen vrienden had en heel eenzaam was. Hij ontmoette bij Assen Zoekt en tijdens Alpha mensen die hij als familie ging beschouwen en zijn leven veranderde daardoor drastisch. Van atheïst veranderde hij in iemand die ging geloven en hij werd iemand die God in zijn leven ging ervaren. Dit voelde voor hem als een last die van zijn schouders viel. Voor al deze mensen was Alpha een deel van het veranderingsproces. Niet iedereen ervaart de cursus op zo´n intense manier, maar ik kan wel zeggen dat tot nu toe vrijwel iedere deelnemer de cursus interessant vond en Alpha als een waardevolle tijd heeft ervaren. En dat ervaar ik zelf ook iedere keer opnieuw.”

Heb je net als Mirjam ook interesse om mee te doen aan de Alpha-cursus bij Assen Zoekt, of ken je iemand die de cursus zou willen doen?  Meld je dan aan.

Alpha-cursus