Zondag 17 mei

‘Wat valt er eigenlijk te vieren’ – Handelingen 1:1-11

Het is bijna Hemelvaart. Dat wordt gevierd 40 dagen na Pasen, dit jaar op donderdag 21 mei. Deze zondag gaat het daar alvast over. Met Hemelvaart gaat Jezus naar de hemel en laat zijn geliefden op aarde achter. We vieren het elk jaar. Maar valt er eigenlijk wel wat te vieren? Jenst Jan worstelt met deze vraag in deze overdenking over Handelingen 1:1-11

Een vraag om over door te praten:

  • Vind jij Hemelvaart eigenlijk wel een feestje waard?

Voor de kinderen (en hun ouders)

Tekening van Jezus die naar de hemel gaat. De mensen op aarde kijken omhoog
Jezus gaat naar de hemel
  • Bekijk hier het filmpje ‘Naar huis’ – door Esther Meijnen

Als je het verhaal gaat bekijken zult je ontdekken dat er iets nieuws te zien is: na elke vraag krijg je even de tijd om na te denken, over wat jij ervan vind of wat het antwoord is op de vraag door middel van een 10 seconden countdown.

Veertig dagen na Zijn dood en opstanding liet Jezus zich aan allerlei mensen zien, meer dan vijfhonderd mensen zagen Jezus nog. Toen Jezus in Galilea was zei hij tegen zijn leerlingen: “Maak ook andere mensen tot leerlingen van mij en doop hen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Leer hen alles te doen wat jullie van Mij hebben geleerd. Ik zal met jullie zijn tot het eind van de tijd”. Jezus wist dat het tijd was terug te gaan naar Zijn Vader. Jezus vertelde zijn leerlingen dat Hij een plaats voor hen gaat maken in de hemel. “Ik ben de Weg, de Waarheid, en het Leven” zei Jezus, en hij moedigde de leerlingen aan om iedereen over Gods liefde te vertellen. Jezus zei: “Ik ben gestorven aan het kruis zodat jullie eeuwig kunnen leven met de Vader in de hemel.” Jezus steeg op in de heldere lucht, hoger en hoger totdat er een wolk voor hem schoof en de leerlingen hem niet meer konden zien. Er stonden twee stralende mannen voor de leerlingen. Ze zeiden: “Wat doen jullie?” “Jezus is opgestegen naar de hemel. Maar op een dag zal hij terugkomen. Net zoals jullie hem zagen vertrekken vanuit de hemel”. De leerlingen ging terug naar Jeruzalem met de belofte van Jezus in hun hart dat, ook al konden zij Hem niet zien, Jezus hen nooit zal verlaten .

Vragen om over door te praten:

  • Wat gaat Jezus doen in de hemel?
  • Welke opdracht geeft Jezus aan zijn leerlingen en aan ons?
  • Wat heeft Jezus ons beloofd?

De uitdaging

Dezelfde tekening maar nu met een wolk (watten) voor Jezus.

Ga jij de uitdaging van deze week aan? De uitdaging van deze week is om te gaan knutselen: je mag Jezus en zijn leerlingen te tekenen of te schilderen. Daarna mag je een wolk maken die zo groot is dat hij over Jezus heen past, de wolk kun je eerst tekenen, dan uitknippen en er watten op plakken zodat het een echte wolk lijkt. Ben je klaar? Dan kun je het verhaal navertellen en laten zien hoe Jezus in de wolken verdwijnt.

Veel plezier en Gods zegen,

namens het kinderwerkteam,

Esther Meijnen