Zondag 21 juni

‘tijd voor verandering?’ – Handelingen 2:42-47 + ‘de verloren zoon’ – Lucas 15:11-32

Is het na en door deze Corona Crisis tijd voor verandering? Een vraag die uitnodigt om eens te gaan zitten, na te denken, te bidden…..te bezinnen. Rudolf gaat met ons terug naar de eerste kerk en stelt de vraag of het tijd is voor verandering. Een handig werkblad voor deze vraag kan je bij de vragen vinden.
De kinderen gaan deze keer met het verhaal van de verloren zoon aan de slag.

Een paar vragen voor na de toespraak:

Het werkblad hiervoor, kan je hier vinden. Het gaat om deze vragen (die ook op het blad staan):

  • Brengt deze crisis verandering voor Assen Zoekt, voor onze samenleving?
  • Zijn er indrukken of ideeën die je zou willen delen of belangrijk vindt om te gaan doen?

Voor de kinderen (en hun ouders)

Jezus vertelt in de bijbel vaak verhalen, een gelijkenis, om dingen uit te leggen. Met het verhaal van “De verloren zoon” legt Jezus uit hoe God als Vader is. Een Vader heeft twee zonen, de jongste wil niet langer thuis wonen en vraagt om zijn erfenis. Hij viert elke dag feest en maakt zijn geld op. Er komt een hongersnood in het land, ook de zoon heeft geen eten. Hij past op de varkens om geld te verdienen, hij heeft zo’n honger dat hij zelfs het voer van de varkens wil gaan eten. Een varken is een onrein dier volgens de Joodse wet, en daarom eten Joodse mensen geen varken. Dus als een Joodse man een varkenshoeder was en zelf het varkensvoer wilde eten, deed hij iets wat niet mocht volgens de wet. De zoon denkt aan zijn vader en weet dat de knechten van zijn vader genoeg te eten krijgen. Hij denkt, misschien kan ik beter teruggaan en mag ik een knecht bij mijn vader zijn. De zoon gaat op reis, terug naar huis. De vader ziet hem in de verte aankomen, rent hem tegemoet en omhelst hem. De zoon zegt dat het hem spijt en de vader geeft een groot feest om te vieren dat zijn zoon weer thuis is. De oudste broer komt thuis en is boos omdat zijn vader voor hem geen feest heeft gegeven. De vader zegt: “Mijn jongen, je bent toch altijd bij me. En alles wat van mij is, is ook van jou. Wees toch blij, laten we samen feestvieren. Want je broer was verloren, maar hij is weer terug!”

Vragen om over door te praten:

  • Wat vind jij het mooiste aan dit verhaal?
  • Wat vind jij het belangrijkste in dit verhaal?
  • Wat vind jij ervan dat God, de Vader, altijd blij is als iemand bij hem komt, en dat hij niet boos wordt?

De uitdaging van de week

Ga jij de uitdaging van de week aan? Voor de uitdaging van de week heb je wit papier, gekleurd papier, lijm, schaar, potloden of stiften en wol nodig.

In het filmpje wordt door Marjolein uitgelegd hoe je de uitdaging van de week kunt maken, op de foto kun je het resultaat bekijken.

Je mag zelf, of je moeder of vader vragen om op het poppetje te schrijven: “bij God de vader ben je altijd welkom”. Enne… vergeet je vader niet te verwennen voor Vaderdag? 😉

Veel plezier,

En Gods zegen,

namens het kinderwerkteam,

Noa en Marjolein Schutte