Zondag 28 juni

Foto van druiventrossen

‘de wijnstok’ ‘een nieuwe manier van kijken’ 

Johannes 15:1-8     Handelingen 9

Tekening van Ubel van landbouwers die een druivenstruik aan het oogsten zijn
Ik ben de ware wijnstok – door Ubel

We komen steeds meer in de zomer terecht. De toespraken ook. Een wijnstok kan je tegenkomen in gebied waar je je tent opslaat. In Frankrijk, bepaalde gebieden van Duitsland, maar ook in Scandinavië begreep ik deze week. Jezus gebruikt het beeld van de wijnstok om iets duidelijk te maken. Voeding van Hem krijgen en vruchtdragen. Hoe werkt dat? Nu is het misschien zo dat je in de afgelopen bijzondere periode voor je gevoel gesnoeid bent. Hoe zit dat dan met die vruchten?
Meer hierover in de overdenking van deze week.
De kinderen gaan met een verhaal uit Handelingen 9 aan de slag. 

 • Overdenking ‘de wijnstok’ (Nederlands) – door Gert
 • Overdenking ‘de wijnstok’ (Farsi) – door Gert & Sepehr

Een paar vragen voor na de toespraak:

 • Op welke plekken/momenten heb je geen vrucht kunnen dragen?
  Wat moest je in die zin loslaten/achterlaten?
 • Waar heb je (misschien wel onverwacht) vruchten zien opkomen?
  Of waar zou je de komende tijd vrucht kunnen verwachten? 

Voor de kinderen (en hun ouders)

De eerste christenen hebben het moeilijk: ze mogen geen christen zijn. Daarom worden ze vervolgd en gevangen genomen. Sommige christenen worden zelfs gedood! Een van de mensen die op christenen jaagt is Saulus. Saulus is een kampioen in het volgen van regels, Hij is erg trots en haat iedereen die in Jezus gelooft.

Tekening van Saulus op zijn knieën met fel licht van boven

Op een dag zoekt Jezus Saulus op, en vraagt hem waarom hij tegen Hem vecht. Saulus beefde over zijn hele lichaam en toen hij zijn ogen open deed kon hij niets meer zien. Ananias was een man die veel van Jezus houdt. Jezus komt naar hem toe in een droom en vraagt hem naar Saulus toe te gaan en voor hem te bidden. Ananias is bang want hij weet dat Saulus christenen gevangen neemt. Hij kiest ervoor om Jezus gehoorzaam te zijn, en als hij voor Saulus bidt worden zijn ogen weer beter.

Jezus raakt hem aan en hij is niet alleen genezen van zijn ogen maar hij geneest ook van binnen. God raakt hem aan en Saulus laat zich dopen. Hij verandert zelfs zijn naam in Paulus wat betekent: “klein” en “nederig” precies het tegenovergestelde van hoe trots hij vroeger was. Paulus gaat andere mensen over God vertellen, en legt hun uit dat het niet gaat om het volgen van de regels maar dat God ons genade geeft (een gratis geschenk).

Wat was er met Paulus gebeurd? Hij heeft Jezus ontmoet. Paulus krijgt een nieuwe taak en reis overal naartoe om mensen over Jezus te vertellen. Hij maakt zelfs drie keer een schipbreuk mee en komt tenslotte in de gevangenis terecht. “God houdt van ons!”, schrijft hij vanuit de gevangenis. En zo werd de familie n God groter en groter, precies zoals God aan Abraham beloofde tijdens die donkere nacht, eeuwen geleden. Tot de dag zou komen dat ze met meer zouden zijn dan alle sterren aan de hemel.

Vragen om over door te praten:

 • Wat vind jij het mooiste aan dit verhaal?
 • Wat vind jij het belangrijkste aan dit verhaal?
 • Wat vind jij van Paulus zijn leven?

De uitdaging van de week

Ga jij de uitdaging van de week aan? Hiervoor heb je nodig: witte en zwarte voorwerpen b.v. dropjes, pepermunt, kaarsjes of damstenen. Verder heb je nog nodig: een stopwatch of een horloge met een secondewijzer. Saulus wordt blind en ziet dus niets meer. Wat gebeurt er met je ogen als je een tijd in het donker zit en weinig ziet? Zoek een plek in huis waar het heel donker is (b.v. het toilet of een kast). Daar moet je even gaan zitten totdat je ogen gewend zijn aan het donker. Laat je ouders op tafel de zwarte en witte voorwerpen neerleggen. Kom terug uit de donkere ruimte en meet hoe lang het duurt voordat je de witte voorwerpen ziet en hoe lang het duurt voor je de zwarte voorwerpen ziet.

Veel plezier,
en Gods zegen,
namens het kinderwerkteam,
Esther Meijnen