Zondag 10 mei

Heb Jezus ongelooflijk lief! – Johannes 21:1-17

Een bijzonder wonder van en een wonderlijke ontmoeting met Jezus. Petrus gaat weer vissen met een paar van Jezus’ vrienden. Wat die ontmoeting laat zien over Jezus, maar ook hoe ons dat raakt, daar gaat de overdenking over.
Bij dit verhaal is weer een kinderverhaal opgenomen en een korte toespraak. Daarnaast staan er ook weer vragen om verder met elkaar in gesprek te gaan. Mocht dat nu niet lukken, dan helpen de vragen ook als je zelf nadenkt over wat er in dit verhaal gebeurt.

Nog even spitten in wat Bijbelteksten:

Het was boot vol met verschillende mensen. Zij hadden allemaal hun route met Jezus gehad. Hij had hen uitgedaagd, veranderd en geholpen. Lees maar eens mee:

 • Thomas: Johannes 20:24-29
 • Nathanaël: Johannes 1:45-50
 • De zonen van Zebedeüs: Mattheus 20:20-28

Een paar vragen om persoonlijk of samen eens over door te praten:

 • In welke van de 5 herken jij je het meest? Thomas, Nathanaël, zonen van Zebedeüs of Petrus?
 • Op welke manier laat Jezus zich aan jou persoonlijk zien?
  Of wat wil jij graag dat Jezus voor/met jou doet?

Voor de kinderen (en hun ouders)

Het is nog niet zo lang geleden dat Jezus uit de dood was opgestaan. Jezus leerlingen gaan vissen, ze vissen de hele nacht maar vangen niets! Aan de kant van het meer staat een man die hun vraagt het net aan de andere kant van de boot uit te gooien, de leerlingen zien niet dat dit Jezus is. Als ze het net uit het water willen trekken, is het erg zwaar was omdat het vol zit met vis. Dat is echt een wonder!

De leerlingen ontdekken dat dit Jezus is en Petrus springt uit de boot om naar Jezus te zwemmen. Samen met zijn leerlingen eet Jezus brood en de vissen. Jezus wil zijn leerlingen laten zien dat Hij voor hen zorgt, ook als Hij straks niet meer bij hen zal zijn.

Na het eten praat Jezus met Simon Petrus en vraagt hem drie keer of hij van Jezus houdt. Petrus antwoord drie keer dat hij van Jezus houdt en Jezus zegt tegen Petrus: “Zorg goed voor mijn volk zoals een herder voor zijn schapen zorgt”.  Weet je dat Petrus vroeger Simon heette? Jezus geeft hem de naam Petrus, wat “Rots” betekent. Jezus vertelt hierbij dat Petrus de rots zal zijn waarop Jezus’ kerk gebouwd zal worden.

Vragen om over door te praten:

Je kunt kijken welke vraag je het meeste aanspreek om samen over door te praten:

 • Wat vind je het mooist aan het verhaal?
 • Wat vind je het belangrijkste aan het verhaal?
 • Wat deed Petrus toen hij hoorde dat Jezus aan de kant stond?
 • Welk nieuwe werk zouden de leerlingen gaan doen?
 • Hoe vaak vraagt Petrus aan Jezus aan Petrus of hij van Hem houdt?
 • Waarom zou Jezus dit doen, denk je?

De uitdaging (moederdag)
Ga je de uitdaging van deze week aan?

De uitdaging van deze week is om -net als Petrus tegen Jezus- drie keer tegen je moeder te zeggen dat je van haar houdt. En het leuke hierbij is dat je dit niet drie keer op dezelfde manier gaat zeggen want je mag drie verschillende creatieve manieren bedenken!

Gods zegen en veel plezier namens het kinderwerkteam,

Esther Meijnen

Overdenkingen van vorige weken